Bijverdienen in&outs

Geplaatst op dinsdag 15 april 2008 @ 11:20 , 354 keer bekeken

Bijverdiensten is een inkomen naast andere (betaalde) bezigheden als studie,uitkering of baan.Indien je een baan hebt moet je je baas om toestemming vragen! Vaak is dit geen probleem als het je baan niet in de weg staat.

Hoeveel?
Je mag maar een bepaald bedrag bijverdienen. Veel is afhankelijk van je inkomen via studiefinanciering, baan, uitkering en inkomen van een eventuele partner. Twijfel je? Vraag het dan na bij de uitkeringsinstantie of de belastingtelefoon naar de hoogte. Al je inkomsten worden opgeteld.Heb je een baan in loondienst?Dan kun je meestal wel geld terug vragen met een TJbiljet. Deze kun je aanvragen bij de belastingdienst.( www.belastingdienst.nl/www.tbiljetje.nl 


Waneer wel je inkomen opgeven?
Als je af en toe een klusje doet en er redelijk voor betaald wordt hoef je eingelijk niets op te geven. Te denken valt aan bv een keer oppassen voor een vriendin of de tuin doen voor die oude buurvrouw. Beloningen in natura (dus bv een paar kilo aardappelen in ruil voor een half uurtje werk)is niet belastbaar. Is het wel structureel?Dan is t aan te raden het wel op te geven en een arbeidscontract te vragen.
Controle
De belastingdienst controleert regelmatig. Veel beroepen die vaak de klos zijn ,zijn klusjesmannen, thuiskappers, schoonmaaksters. Maar ook als je af en toe een cursus geeft oid komt de belasting kijken. Zwart werken mag gewoon niet.Doe je het toch en wordt je gesnapt dan mag je veel terug betalen!Omdat er niets zwart op wit staat wordt er dan een schatting gemaakt en dat kan fiks in de Euro's lopen.
Hoe vind je iets?
1.neem liever geen contant geld aan maar laat het over maken op je rekening (bewijs!)
2.kijk in huis aan huis kranten, advertenties bij de winkels, netwerk bv bij moeders/vaders op school van je kind enz.
3.Wellicht wordt je wat aangeboden door een klant van je baas, vraag dan altijd toestemming als er economische belangen of tegenstelling zijn kan het op bezwaar stuiten en in t ergste geval ontslag zodat je helemaal niets hebt......
4.Zorg altijd voor een opdrachtscontract  met prijs en evt bijkomende kosten e.d. (vraag VAR en BTW nr's aan bij de komer van koophandel) als je als eigen bedrijf handelt, of een arbeidscontract indien je bv gaat schoonmaken. Let dan op of er ook inkomstenbelasting wordt betaald en eventueel pensioen wordt opgebouwdt.
Bijbaan wordt nieuwe carriere
Je bijbaan kan ook het begin zijn van een nieuwe carriere. Houdt dan nog wel even je oude baan ernaast aan zodat je in elk geval inkomen hebt mocht het niets worden.
Eigen bedrijf of toch maar loondienst?
Alles heeft zijn + en - punten........
Loondienst + punten: Je bent niet hoofdelijk en financieel verantwoordelijk. Je bouwt pensioen op. Je kan (betaald)zorg/zwangerschaps verlof opnemen. Je bent verzekerd in geval van ongelukken. -punten kunnen zijn, je kan je eigen tijd niet indelen, je moet doen wat je baas zegt, je loon staat min of meer vast, zit vast aan opzegtermijn.
Eigen bedrijf +punten:Eigen tijd indelen, eigen baas, je kan tegenwoordig ook  zwangerschapsverlof opnemen via een speciale uitkeringssysteem, je bouwt zelf iets op, geen opzegtermijn
-punten: Zelf hoofdelijk en financieel verantwoordelijk, ook voor eventueel personeel. Geen pensioen opbouw (dat kun je wel regelen via een verzekeringsmaatschappij),bijna geen prive tijd, bij ziekte/ongeval e.d geen inkomen
Tenslotte wees creatief!
Verkoop flesjes water voor een euro op de vrijmarkt die je per 6 koopt voor 2 euro bij de supermarkt, Zet je talent in of je nu graag taart bakt, brierven schrijft, oppast, tuin onderhoudt of wat dan ook maar. Bedenk wel dat je bv voor 5.= statiegeld blikjes je mogelijk een maand bezig bent en slechts 2 uur voor oppassen. 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

jessika17 starstarstarstarstar

een super leuke club als je wilt besparen op je geld.


petradepooh starstarstarstarstar

Een erg goede club om geld te sparen noodgedwongen of voor leuke dingen. En nog gezellig ook in het forum.


Meer aanbevelingen